Trenton YMCA Expansion

Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Owner: YMCA of Trenton
Location: Trenton, NJ
Status: Preliminary Design

As the YMCA grows, it seeks to completely renovate the existing facilities. After the completion of the Locker Room Renovation currently underway, the YMCA leadership hopes to construct a new fitness center building adjacent to the pool, semi-enclose the pool and add provisions for a pneumatic dome over it in winter, expand the parking lot, and add a new playground.

Trenton YMCA Remodel and Upgrades

 

Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Engineer: The Davinci Group
Owner: YMCA of Trenton
Location: Trenton, NJ
Completed Summer 2016

The Trenton YMCA occupies a building that had been a grocery store.  Over several decades, haphazard alterations were made to attempt to adapt the building to the needs of the Y, but a lack of overall planning left the building with an entrance from the street opposite of the parking lot, daycare rooms adjacent to the pool, and restrooms that required kids to go past open group showers to get to the toilets.

After renovations, the YMCA now has a large glass vestibule entry from the parking lot, a separate entrance for the daycare program with a secure check-in/check-out counter, additional program rooms for yoga, spin class, and karate, and larger fitness center.  These new program spaces are all arranged along a window wall facing the road showing off the YMCA to potential members driving by.

In addition to the changes to the layout, the old locker rooms were gutted and replaced with new restrooms and separated locker rooms with private showers and changing stalls, ensuring that the kids didn’t have to go into the locker rooms to use the restroom.

 

Propel Charter High School, Braddock Hills, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Consulting Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Tenant: Propel Schools
Contractor: CMI
Location: Braddock Hills, Pennsylvania
Completed: Summer 2011

This project involved the interior and exterior renovations of 48,000 square feet of an existing building for a charter high school tenant fit out.  The new school included creating new classrooms, offices, break-out rooms, specialty rooms for science, art, dance and a recording studio.  The former big-box construction supply store was also fitted out with all new restrooms, a warming kitchen, electrical and data systems, and multiple new HVAC units.  This project was completed in joint partnership with Lami Grubb Architects, the architect of record.  Design on the Square participated with Lami Grubb Architects in schematic design and design development, provided coordination with the engineering consultants, and produced construction drawings.

Manchester Bidwell Chemistry Lab, Pittsburgh, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Project Architect: Brian Viehland
Owner: Manchester Bidwell Corporation
Location: Pittsburgh, Pennsylvania
Completed: Fall 2005

An underutilized storage area was converted into a state of the art chemistry lab and classroom used for training laboratory technicians at this vocational post-secondary school in Pittsburgh. Brian Viehland was the project architect for this building while a project architect at Lami Grubb Architects.

*Brian Viehland was the project architect for this building while employed at Lami Grubb Architects.

Walnut Avenue Community Center, Pittsburgh, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Project Architect: Brian Viehland
Owner: Allegheny County Housing Authority
Location: Duquesne, Pennsylvania
Completed: Fall 2004

A joint venture between the Allegheny County Housing Authority and the Boys and Girls Club of Western Pennsylvania produced this $1.3 million dollar multiuse building on a cramped sloped site. The building houses a regulation size basketball court, activity rooms, meeting space, offices, and support spaces and provides the youth in the neighborhood a safe place to go after school to keep them off the streets. Brian Viehland was the project architect for this building while a project architect at Lami Grubb Architects.

The construction of this building is a hybrid of pre-fab and traditional building systems. set partially into the hillside. The building affords ground level entry on both floors and allows parents to stand on the balcony to watch the children play in the gym below.

*Brian Viehland was the project architect for this building while employed at Lami Grubb Architects.