Gainsboro Road Residence, Lawrenceville, NJ

Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Owner: Private Residence
Contractor: Pine Ridge Builders
Location: Gainsboro Road, Lawrenceville, NJ
Completed: Summer 2009

This 3 bedroom split level home was badly in need of improvements. The renovation that took place added two additional bedrooms and two additional bathrooms as well as a new kitchen to the existing footprint.

In addition, to improve the home’s curb appeal, two new gables were added to the front of the house along with a new covered porch and a paver stone driveway.

The house went from one of the ugliest on the block to one of the nicest in about 8 months of construction.

Jackson Street Residence, Trenton, NJ

Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Owner: Private Residence
Location: Jackson Street, Trenton, NJ
Completed: Spring 2009

This semi-detached row home in the historic Mill Hill neighborhood of Trenton, NJ had 4 bedrooms and only one tiny cramped bathroom. By eliminating the smallest bedroom and the existing bathroom, a new bathroom was created with compartmentalized functions which allows multiple users simultaneously.

In addition to the remodel of the second floor, the attic was renovated to house the homeowner’s office. adding new beams with integrated lighting and lofting the ceiling added a much need open feeling to the space. The use of dark plank flooring and bold intense color contrasting with stark white walls gave the space the modern feeling the homeowner wanted.

Guava & Java, Philadelphia International, B5a

Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Owner: Guava & Java
Contractor: Dolphin Construction
Location: Philadelphia International Airport, Space B5a
Completed: Summer 2009

Guava & Java expanded their market in the Philadelphia Airport by opening a new location in Terminal B.  This narrow tenant space required creative planning to accommodate the client’s program.  To keep the space from feeling too enclosed, the side wall was opened up into the adjacent gate waiting room.  Bright colored logos and rich finishes enhance the quality service and product offered and have made the location a success.

Fiserv Offices, Schaumburg, IL

Design Architect / Architect of Record: Jams D Jordan Architects
Preliminary Design Architect: Brian Viehland, Design on the Square
Tenant: Fiserv Inc.
Location: Embassy Plaza, Shaumberg, IL
Completed: Winter 2008

Design on the Square, LLC was the preliminary design consultant for the 12,600 sf corporate office fit out for the Fiserv office relocation project in Chicago (Schaumburg), Illinois.  The firm provided design support and preliminary designs for three potential office locations as well as comparative budgeting analyses.

The layout prepared by Design on the Square created a more efficient layout, minimized wasted and duplicated spaces, and reduced the tenant footprint significantly, thereby reducing construction costs, utility costs, and ongoing rent expenses.

MB Bride and Modern Tux, Greensburg, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Project Architect: Brian Viehland
Owner: MB Bride
Location: Greensburg, PA
Completed: Fall 2005

The region’s largest independently owned bridal shop was outgrowing its strip mall location and purchased an abandoned restaurant and mini-golf course.  They quickly took over 75% of the two story building, adding a full service bridal boutique, mother of the bride department, tuxedo rental store, and a tailoring shop.  Two years later, they expanded into the remaining 25% of the space to increase their showroom of prom and homecoming dresses as well.  Brian Viehland was the project architect for this renovation while a project architect at Lami Grubb Architects.

*Brian Viehland was the project architect for this project while employed at Lami Grubb Architects.

Manchester Bidwell Chemistry Lab, Pittsburgh, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Project Architect: Brian Viehland
Owner: Manchester Bidwell Corporation
Location: Pittsburgh, Pennsylvania
Completed: Fall 2005

An underutilized storage area was converted into a state of the art chemistry lab and classroom used for training laboratory technicians at this vocational post-secondary school in Pittsburgh. Brian Viehland was the project architect for this building while a project architect at Lami Grubb Architects.

*Brian Viehland was the project architect for this building while employed at Lami Grubb Architects.

Northern Light Tower, Pittsburgh, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Project Architect: Brian Viehland
Owner: NS Property
Contractor: Repal Construction
Location: Western Ave, Pittsburgh, Pennsylvania
Completed: Summer 2005

Brian Viehland was the project architect for a seven story, 33,600 sf warehouse building being converted to high-tech loft-style office space, including new restrooms, a new elevator and stair tower and creation of two roof top decks.  Brian Viehland was the project architect for this renovation and several of the tenant fit outs while a project architect at Lami Grubb Architects.

*Brian Viehland was the project architect for this project while employed at Lami Grubb Architects.

Walnut Avenue Community Center, Pittsburgh, PA

Design Architect / Architect of Record: Lami Grubb Architects
Project Architect: Brian Viehland
Owner: Allegheny County Housing Authority
Location: Duquesne, Pennsylvania
Completed: Fall 2004

A joint venture between the Allegheny County Housing Authority and the Boys and Girls Club of Western Pennsylvania produced this $1.3 million dollar multiuse building on a cramped sloped site. The building houses a regulation size basketball court, activity rooms, meeting space, offices, and support spaces and provides the youth in the neighborhood a safe place to go after school to keep them off the streets. Brian Viehland was the project architect for this building while a project architect at Lami Grubb Architects.

The construction of this building is a hybrid of pre-fab and traditional building systems. set partially into the hillside. The building affords ground level entry on both floors and allows parents to stand on the balcony to watch the children play in the gym below.

*Brian Viehland was the project architect for this building while employed at Lami Grubb Architects.